Arvika Kanot & Turistcenter

Meny

Värmlandsturen

Cykeltur, Värmland

Detta en vecka själv-ledd cykeltur som går genom det svenska landskapet Värmland i västra delen av Sverige. Sverige som i en bilderbok. Röda stugor och gamla herrgårdar mellan skogar, sjöar och floder. Delar av turen följer den berömda Klarälvsbanan, en 90 kilometer lång asfalterad cykelbana som byggts upp ovanpå en gammal järnvägsbanken från 19th century. Kulturella sevärdheter som födde den berömde författarinnan Selma Lagerlöf och fantastisk natur väntar dig på denna tur.

De dagliga avstånden varierar mellan 20 och 60 km. Du behöver vara i någorlunda god form för att kunna njuta så mycket som möjligt av turen.
Den största delen av turen går på asfaltsvägar men grusvägar förekommer också.

Boende och tillhandahållande

Nätterna spenderar du på vandrarhem, bed & breakfast eller hotell. Frukost och middag serveras på boendet. Om så önskas, kan du boka lunch paket, vilket innebär att du får ett lunchpaket från vandrarhemmet eller så kan du packa en lunch själv från frukostbuffén.

Detaljerat program

Dag 1: 22 km
Turen startar  i Arvika. I Brunskog, första dagens destination har du möjlighet att besöka en typisk svensk hembygdsgård (community center) där du kan besöka över 40 byggnader som bestämmelse-bodar, lin bastu, smedjor, skolhus, hantverk lada, drängar "Kvartsparter, Soldattorpet och den hundra år gamla butiken, där traditionella föremål och lokalt hantverk fortfarande säljs. Du tillbringar natten söder om Brunskog på Sandvikengården, som ligger direkt vid sjön Värmeln.

Dag 2: 49 km
Den andra dagen är den mest utmanande delen av turnén. Du korsar Fryksdalsjöjden, en liten bergskedja. Utsikten över dalen Frykendal och sjön Fryken att kompensera för den ansträngning uppför rider.

Dag 3: 24 km
Du börjar dagen med att gå längre norrut längs västra stranden av sjön Fryken tills du når Sunne. Därefter kan du cykla söderut på östra sidan av sjön till Östra Ämtervik, till Gunnerudsgården. Avståndet från Rottneros till Östra Ämtervik är ganska kort som ger dig tid för sightseeing längs vägen. I Rottneros kan du besöka Rottneros Park, en gammal herrgård (herrgård) med en blomster och skulpturpark. På östra sidan av sjön Fryken finns Mårbacka, tidigare hem till den svenska författarinnan Selma Lagerlöf som skrev Gösta Berlings saga, Jerusalem och Nils Holgerssons underbara resa. Under sommaren kan du besöka huset och trädgården varje dag. Sunne erbjuder ytterligare möjligheter till aktiviteter och sightseeing.

Dag 4: 60 km
Destinationen för den längsta hop är Råda nära Uddeholm. I detta område sker Svenska Rallyt vartannat år. På Björns Wärdshus, boende, kan du besöka Predator Centre - The Big Four, där du kan läsa om de fyra största rovdjur som lever i Sverige: varg, lodjur, björn och järv.

Dag 5: 25 km Nästa dag går utmed Klarälvsbanan. Från norr till söder ändras landskapet från skog till jordbruksmark. Klarälvsbanan går bredvid Klarälven, den sista floden i Sverige som användes för virke forsränning. Du bor på Hotell Munkfors

   


Dag 6: 54 km
Du fortsätter på Klarälvsbanan. I Forshaga finns flera minnesmärken som påminner om den gamla järnvägen. Målet för dagen är Fryksta, som ligger på södra änden av sjön Nedre Fryken. Här har du möjlighet att åka på en tur på den gamla ångbåten Freja som låg på botten av sjön Fryken i 98 år. Efter dyra renoveringar båten är på turné igen. Boendet är det mysiga Bed & Breakfast Sköna Rum.

Dag 7: 40 km
Främst genom skogar och längs sjöar leder vägen dig till Borgvik. Där kan du se ruinerna av en gammal fabrik. Järnet som användes för att bygga Eifel tornet i Paris är från denna region. Övernattning på Kungskvarnen ..

Dag 8: 50 km
På den sista dagen du cykla tillbaka till utgångspunkten för resan.

 

Tjänster som ingår

 • 7 nätter på hotell, bed & breakfast eller vandrarhem, 
 • 7 x frukost 
 • 7 x middag 
 • Lakan 
 • Handdukar 
 • Slutlig rengöring på boende 
 • Kartor och information 
 • Ytterligare information

Priser

 • Boende i dubbel rum 6875,00 SEK per person,  inkluderat cykel
 • Boende i enkelt rum 8500,00 SEK per person,  inkluderat cykel
 • Lunch paket under hela turen: 625,00 SEK per person

Start är möjligt varje dag från juni till september på begäran.

Bagage överföring är möjlig på begäran och ytterligare betalningar. Lunch paket kan bokas dessutom.